Jóga és étrend – 5 fontos étkezési szabály jógázóknak! | nlc

Yoga étrend, A jógi diéta: Hogyan kell enni, mint egy jógi Ayurvédikus étrend

Olvass további cikkeket Yoga étrend táplálkozás 1.

Nézd meg az online jógaórákat

A sejtpusztulás és újraképződés miatt a testünk folyamatosan kicserélődik, és aztán abból az anyagokból tevődik össze, amelyeket az étkezés során magunkhoz veszünk, így végtelenül fontos a minőségi táplálkozás. A táplálkozás meghatározása és szintjei A teremtett világban minden élőlénynek, így nekünk, embereknek is négyféle ösztönös cselekvésünk van: evés, alvás, párzás és védekezés. A négy ösztönös cselekvésből az egyik az evés.

 1. Balogh Árpád üzente 10 éve A csipkebogyó az egyik legcsodálatosabb növény, van még két saját kutatásaimból származó receptem, ahogy az időm engedi felrakom.
 2. 3 hét, 6 kiló - Fogyj az ősi módszerrel! - Fogyókúra | Femina
 3. Bölcsesség szava fogyás
 4. A jógi diéta: Hogyan kell enni, mint egy jógi Ayurvédikus étrend
 5. Legjobb cv fogyni

A modern és az ősi kultúrák egyértelműen utalnak arra, hogy a táplálkozás nagymértékben befolyásolja az életünk minőségét. A nyugati tudományos definíció szerint a táplálkozás olyan élettevékenység, mellyel az élőlények a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat biztosítják.

A szervezet táplálékot vesz fel, amit vérhálózat útján juttat el a sejtekhez.

Kíváncsi vagy, mi a titka az indiai jógiknak, akik hihetetlenül rugalmas alkattal végzik a bonyolult gyakorlatokat? Testük mindenre képes, és lelki egyensúlyukból egy percre sem billennek ki. Irigylésre méltó testfelépítésük és harmóniájuk alapját étrendjük jelenti. Azt vallják ugyanis, hogy az élelmiszer nem csupán élvezeti forrást jelent, és nem is csak éhséged csillapítását szolgálja, hanem az életerő forrása maga. Természetesen csak akkor, ha megfelelően választod meg, mi kerül a tányérodra.

Ezzel szemben a keleti, ájurvédikus ami a védikus írások részét képezi definíció szerint a táplálkozás egy olyan élettevékenység, mellyel az élőlények tápanyagokkal látják el testüket, energiával töltik fel szervezetüket és építik tudatukat.

A definíciók alapján érezhetjük, hogy az ősi hagyományban mélyebb megértés rejlik a táplálkozást illetően, mint a modern megközelítésben. A jóga tanításainak fényében a megfelelő táplálkozást három szinten lehet elemezni: 1. A testi szint az anyagi testet és annak összetevőit jelenti. E szint elemzésében az alábbi cikk lesz segítségünkre.

Hogyan kezdjük el a növényi étrendet / vegán táplálkozást? - TIPPEK + TANÁCSOK

A mentális szint a tudatra vagyis az elmére, intelligenciára és yoga étrend önazonosításra utal, amelyek működését a védikus személyiségmodell és a kötőerők kapcsolata által érthetjük meg. A lelki szint pedig az önvalót jelenti, amely valódi lényünk. Az önvaló tudományában a vaisnava teológia fog kalauzolni bennünket.

Ez utóbbi két szintet másik két cikkben fogjuk kitárgyalni. A testtípusok szerinti étkezés Az egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb biztosítéka, hogy a testtípusnak prakritinek megfelelő étkezéssel fenntartjuk a legmegfelelőbb dósa összetételt. A dósák tulajdonságai közül amelyek meghatározzák az ételek minőségét hatot emelünk ki, amik a következők: hideg-meleg, könnyű-nehéz, valamint az olajos-száraz.

A váta és kapha hideg, a pitta meleg.

yoga étrend fogyás csípő sérüléssel

A váta és pitta könnyű, a kapha nehéz. A pitta és kapha olajos, a váta száraz. Ugyanígy a hat alapvető íz édes, savanyú, sós, keserű, fanyar, csípős is rendelkezik bizonyos, a dósákra jellemző tulajdonságokkal. A kapha alapvetően édes, a pitta savanyú, váta pedig csípős. Ennek megfelelően egy bizonyos dósa túlsúlyával rendelkező egyénnek az olyan tulajdonságú és ízű ételeket kell fogyasztania, amelyek az adott dósát kiegyensúlyozzák, tulajdonságait csökkentik.

A következőkben felsorolásra kerülnek az egyes dósák számára kedvező azokat harmonizáló és kedvezőtlen azokat növelő tulajdonságok és ízek, valamint a megfelelő étrendjük általános szabályai.

A jógi diéta: Hogyan kell enni, mint egy jógi

A dósákról és a testtípusokról IDE kattintva található egy részletes cikk. A váta étrend Kedvező: meleg, nehéz, olajos, édes, savanyú, sós ételek.

Kedvezőtlen: hideg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek. A legkevésbé jók yoga étrend hideg ételek és italok például üdítők, fagylalt. Szükséges a forró italok és levesek fogyasztása. Az étel legyen tápláló, zsírban, yoga étrend gazdag, mert a váta alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra.

Nekik ajánlható a legkevésbé a nyerskoszt, mert az emésztésük tüze gyenge. Nem szabad azonban az agnit túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása van.

A pitta étrend Kedvező: hideg, nehéz, száraz, édes, keserű, fanyar ételek.

 • Jóga: A jóga és a táplálkozás
 • Az ilyen tápláló étel édes, lédús, gyarapító és ízes.
 • Fogyni yaz után
 • Fogyás folyamatának magyarázata
 • Az szinte mindenki számára ismert, hogy a jóga jótékonyan hat az emésztésre, keringésre, hormonrendszerre és segítségével elérhető a testi és lelki harmónia.
 • Makrók fogyókúrás nőknek
 • EgészségJóga 0 comments Szinte mindenki számára ismert, hogy a jóga segítségével a test erős egészséges és hajlékony lehet.
 • Hogy egyek hogy lefogyjak

Kedvezőtlen: meleg, könnyű, olajos, sós, savanyú, csípős ételek. A nyers ételek, főleg a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyaszt, annál jobb, de ne igya az italokat forrón, és vigyázzon a túlzottan olajos ételekkel is. Mindenfajta ételből ehet, mert az agnija erős, de nem szabad túlzásba vinni az erős fűszereket és a sót.

Ne fogyasszon túl sok gabonát, mert az erősen fűt. A kapha étrend Kedvező: meleg, könnyű, száraz, csípős, keserű, fanyar ételek. Kedvezőtlen: yoga étrend, nehéz, olajos, yoga étrend, savanyú sós ételek. A leginkább hajlamos az elhízásra, ezért kalóriaszegény étrendet kell követnie. A szénhidrátot, fehérjét és zsírt csökkentse a minimálisra, egyen minél kevesebbet és tartson böjtöket.

A meleg ételt ő is igényli, de az édességeket és a gabonaféléket lehetőleg kerülje. A zöldségek lehetnek előtérben, mind nyersen, mind főve. Fűszerezhet nyugodtan, de ne sózzon nagyon. További szempontok a táplálkozásban A táplálkozás során az étel az egészséges emésztőrendszerben maradéktalanul megemésztődik.

A megfelelő emésztésnek három feltétele van. Az első a dípana, vagyis a jó étvágy.

yoga étrend teherautó fogyni

Alapszabály, hogy csak akkor együnk, ha éhesek vagyunk. A második a pácsana, vagyis a jó emésztés. Ilyenkor az elfogyasztott ételt könnyen megemésztjük és nem jelentkeznek kellemetlen tünetek, mint például a savasság, puffadás, szélképződés, nehézkes érzet.

yoga étrend fogyókúrás tábor marokkó

A harmadik pedig yoga étrend anulómana, vagyis a jó ürítés. Az egészséges székelési inger a kora reggeli órákban jelentkezik és hatására naponta egyszer megfelelő állagú és mennyiségű székletet ürítünk. Az ilyen egészséges emésztés mellett az elfogyasztott táplálékból nem keletkezik ama méreganyagígy nem fogunk megbetegedni. Kerülendő táplálékok A vegyszeres élelmiszerek fogyasztása kerülendő.

A modern mezőgazdaságban sok esetben a növények vegyszerekkel szennyezettek, nitrátos talajba vetik, amelyben esetleg még más, szennyező hulladékokból származó mérgező vegyületek is előfordulnak. A locsolás esetén a vezetékes vízben előforduló további mérgek is szennyezhetik. Az ilyen körülmények között termelt és termelés közben növényvédő szerekkel, műtrágyákkal, hormonokkal vagy antibiotikumokkal kezelt növények elfogyasztásakor a szervezetben mindenképpen méreganyag keletkezik, ami károsítja a szövetek és a dósák funkcióit, valamint elősegíti ugyanezen mérgező anyagok felhalmozódását a testben.

yoga étrend nincs erom lefogyni

Mindez elkerülhető, ha bio ételeket eszünk; egyszerű módon, természetes közegben megtermelt növényeket. Az élelmiszerek gyártása és feldolgozása során történő károsító hatásokat finomítás, génmanipuláció, tartósítás, íz fokozás is minimálisra kellene csökkenteni. Manapság már számos élelmiszer-alapanyagot szaporítanak génmanipulációs eljárásokkal, ami zavart okozhat az azokat elfogyasztó emberek vagy utódaik genetikai rendszerében.

Ez azért is fontos, mert például a prakriti, vagyis a dósák születéskori egyensúlyát is a genetikai kód határozza meg, mely egyensúly felbomlása betegségeket eredményezhet.

Mi a jógi étrend?

Számos élelmiszert, főként a cukrokat és a malomipari termékeket finomítják, amik által sokat veszítenek természetes tápanyag tartalmukból és emészthetőségük is rosszabb lesz. A finomítás következménye az általánosan rosthiányos táplálkozás.

 • A jógikus táplálkozás
 • Január
 • Enni többet a zsírégetés érdekében
 • Férfi karcsúsító alsóing a közelében
 • Vissza a hírekhez Jógi étrend — mit esznek a jógik?
 • Karcsúsító spray barnító
 • A jógi diéta: Hogyan kell enni, mint egy jógi Március 25, 4.
 • Hogyan lehet lefogyni és égetni a zsírt

A tartósítási eljárások során gyakran vegyszerekkel kezelik az élelmiszereket. A mesterséges tartósítás egyrészt megfosztja az élelmet a természetes tápanyag tartalmától, másrészt a benne lévő vegyszerek méreganyagok a szervezet számára.

A különféle állományjavítók, ízfokozók, színezékek és aromák mind-mind növelik testünkben a méreganyag mennyiségét. Kerülendők a húsételek, melyek egyrészt nagyon nehezen emészthetők, másrészt nagy mennyiségű negatív érzelmi információt és mérgező vegyületeket tartalmaznak. A vegetáriánizmusról később külön is szó esik.

A különböző élvezeti yoga étrend, mámorító szerek cigaretta, alkohol, kévé, kóla, energia italok, drogok, nyugtatók fogyasztása teljesen kizárandó.

Jóga és a táplálkozás: Hogyan hatnak az ételek a testre és az elmére?

Felborítják a dósák harmonikus működését és csak méreganyagot hagynak maguk után. A nyers ételek kis mennyiségben egészségesek, de ne vigyük túlzásba fogyasztásukat, mert leterhelik az emésztés tüzét agnit. A táplálék alapját a gabonák yoga étrend.

yoga étrend fogyjon a hátsó zsíron

Ezeket a legjobb főzve, vagyis kása formában enni. A második legjobb a tűzön sütött keletlen kenyér lepények, csapátiutána pedig az ismert kelesztett barnakenyér. A legkevésbé jók az olajban sült gabonák és fehér lisztből készült pékáruk.

Ezek nagyon leterhelik az emésztést. A főtt rizs frissen nagyon jó, viszont újramelegítve egészségtelenné válik.

Friss bejegyzések

A cukor és só fogyasztását korlátozzuk. Kis mennyiségben segítik az emésztést, de nagy mennyiségben egyensúlyzavart okoznak. Ugyanígy vigyázzunk az erős fűszerezésre, mert az is megzavarhatja a dósák működését.

A szénsavas italok fogyasztását is tartsuk minimálisan, mert alak fogyás túlzott terhet rónak az emésztő szervrendszerre. Mértékletesség és rendszeresség Az ájurvéda azt javasolja, csak akkor együnk, amikor az előző étel már megemésztődött. Ennek megbízható jele az éhségérzet. Meg kell várni, míg az előző étkezésből származó salakanyagok kiürülnek, és csak ezután szabad újabb ételt magunkhoz venni. Az emésztés tüzének szüksége van yoga étrend időre, amíg a hatását kifejti az elfogyasztott ételre annak érdekében, hogy azt megeméssze.

Ezután a szervezet megpróbálja helyreállítani az yoga étrend tüzét enzimeket. Ha ennél hamarabb eszünk, akkor az újonnan elfogyasztott étel összekeveredik az előző félig emésztett maradékával, amely aztán tökéletes emésztés nélkül továbbítódik a bél perisztaltikájával. Ennek az lesz a következménye, hogy nem tud felszívódni a félig emésztetlen táplálék, emellett azonban finomabb szinten a dósákat is megzavarja.

Olvass még jógáról!

A megfelelő mennyiségű ételt a szervezet könnyedén meg tudja yoga étrend, hosszú életet biztosít anélkül, hogy megbetegítené a dósákat. Folyadékot étkezés közben csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani, nagyobb mértékben eloltja az emésztés tüzét. Túlsúlyos személyek inkább az étkezés előtt, vékonyak utána, a normál testalkatúak pedig étkezés közben igyanak.

Az ételek társítása Az ájurvéda leír általános szabályokat, amelyek szerint nem szabad hideg ételt enni ghí tisztított vaj után, savanyú ételeket tejjel fogyasztani, egyenlő mennyiségű ghít és mézet fogyasztani. Zavaró a túl hideg, túl meleg, túl könnyű vagy túl nehéz ételek feldolgozása is a szervezet számára. Azonban yoga étrend az egyes ételfajták között pontos szabályok, amelyek betartásával a lehető legkevesebb méreganyag keletkezik szervezetünkben.