Ki alkalmas veseátültetésre?

Vesetranszplantáltak diétája

Tevékenységünk speciális területe a szervátültetés vese, máj, kombinált vese- hasnyálmirigy, valamint hasnyálmirigy szigetsejt és ezekkel kapcsolatos határterületek. Klinikánk az élvonalba tartozik a hasi szervek transzplantációja területén. Hazatérés A transzplantáció után a kórházból való hazatérés általában egy boldog, örömteli esemény, azonban ez az örömérzet az első néhány hétben jelentős mértékű szorongással, sőt depresszióval is vegyülhet.

Fontos annak elfogadása, hogy a felépülés egy olyan folyamat, amely több hétig, vagy vesetranszplantáltak diétája href="http://deki.hu/hogyan-lehet-zsrot-veszteni-a-blben.php">hogyan lehet zsírot veszíteni a bélben is eltarthat. Önnek és családjának egyaránt időre van szüksége az új életmód megszokásához, ugyanakkor a transzplantált vesével való együttélés megtanulása is időigényes folyamat.

A legtöbb ember könnyebben viseli mindezt, ha aktív marad, és főként akkor, ha kitartó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy folytassa a fizikai rehabilitáció hosszú folyamatát. Miután a kb.

Dr. Molnár Dóra válasza vesebetegség témában

A lehetséges problémák ellenére a transzplantáltak nagy többsége visszatér normális életviteléhez. Dolgoznak, családjuk van, nevelik gyermekeiket, hasznos tagjai közösségüknek és élvezik a szabadidejüket.

Étrend és táplálkozás A transzplantáció előtt hosszú ideig beteg volt, s lehetséges, hogy sokat veszített a súlyából. A megfelelő táplálkozás ezért fontos részét képezi felépülésének, és az egészséges, jól kiegyensúlyozott diéta segíti Önt abban, hogy ismét talpra álljon.

vesetranszplantáltak diétája

Sajnos, az egyik hatás, amit majdnem minden kortikoszteroidot szedő beteg tapasztal, az étvágy jelentős mértékű megnövekedése. Az elhízás ezért a legtöbb transzplantált beteg számára egy fontos probléma hosszú távon. Lehet, hogy alacsony zsír, és cukor tartalmú diétát kell folytatnia ahhoz, hogy testsúlyát és vesetranszplantáltak diétája szintjét megfelelő kontroll alatt tartsa. Kérje meg dietetikusát, hogy segítsen a megfelelő étrend összeállításában, amely egyaránt megfelel majd a szükséges diétának és az Ön igényeinek.

Étrend kiegészítésként a multivitamin készítmények szedése lehetséges, azonban a megfelelő készítmény kiválasztását beszélje meg kezelőorvosával! A megfelelő táplálkozás fontos részét képezi felépülésének Étrendjének a következőket kell tartalmaznia: Gyümölcs ne felejtse, hogy bizonyos gyümölcsök, pl.

Zöldségfélék Alacsony zsírtartalmú tej, és tejtermék, vagy egyéb kalciumforrások Sovány hús, hal, baromfi, vagy egyéb fehérjeforrás Lehet, hogy alacsony zsír, és cukor tartalmú diétát kell folytatnia ahhoz, hogy testsúlyát és vércukor szintjét megfelelő kontroll alatt tartsa.

vesetranszplantáltak diétája

További javaslatok: Minden nap mérje meg a testsúlyát A fő étkezések között ne fogyasszon édességeket, pl. Ha éhes, egyen gyümölcsöt vagy vesetranszplantáltak diétája alacsony a kalória tartalmukesetleg kefirt vagy joghurtot. Azokat a zöldségféléket, melyeknek a gyökerét esszük pl. Jó megoldás, ha a zöldségeket nagynyomású kuktában főzi, így megőrzi vitamin tartalmukat, és ugyanakkor csökkenti az elkészítésre fordított időt, energiát. Ne fogyasszon olyan sajtokat, amelyeket nem pasztőrözött tejből készítettek, és ne egyen penésszel érlelt sajtot sem, mint pl.

Egyszerre csak kis mennyiségű tejterméket vásároljon, hogy azt még frissen elfogyaszthassa. Próbáljon meg legalább két liter folyadékot fogyasztani naponta. Ez jó a veséjének, és segíti a salakanyagok eltávolítását a szervezetéből. A palackozott ásványvíz az alacsony nátrium tartalmúaka gyógyteák, és a pasztőrözött, alacsony zsírtartalmú tej jó választási lehetőséget kínálnak. Nem szükséges fűszerszegényen táplálkoznia, de kerülje a nagyon pikáns, csípős ételeket.

Ha vesetranszplantáltak diétája, cyclosporint vagy sirolimust szed, ne fogyasszon grapefruitot vagy grapefruit levet timbaland fogyni készítmény. A grapefruit megnöveli e gyógyszerek vérszintjét, és ez mellékhatások kialakulásához vezethet.

Só nátrium A kortikoszteroidok, valamint kisebb mértékben a cyclosporin és a tacrolimus hatására szervezete visszatartja a sót. Ez folyadék visszatartáshoz és vérnyomás emelkedéshez vezethet. Próbálja meg só fogyasztását csökkenteni a következő módszerekkel: Főzéskor csak kevés vesetranszplantáltak diétája használjon Próbálja nem sózni a főtt ételeket Kerülje a sós ételeket, p l.

vesetranszplantált beteg milyen fehérje tartalmú ételeket kerüljön - Vesebetegségek

Kálium A legtöbb csökkent veseműködésű beteg vérében túl magas a kálium koncentráció. Vesetranszplantáció után a betegek nagy részében visszaáll a kálium egyensúly, azonban egyes esetekben, főleg ha nem szed vízhajtót, a vesék nehezen tudják a kálium szintet szabályozni.

Emiatt jobb elkerülni az vesetranszplantáltak diétája ételeket, amelyek nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak, mint pl. Bizonyos esetekben veséje a káliumot a kelleténél jobban ürítheti, ezért a káliumbevitelét is mindig egyeztesse a kezelőorvosával. Általában érdemes a sófogyasztását csökkenteni Testmozgás A testmozgás a testre, és lélekre egyaránt stimulálóan hat. Azok a betegek, akik rendszeresen végeznek testmozgást, azt mondják, hogy az javítja általános közérzetüket, növeli energiájukat a munkában, kikapcsolódásban és személyes kapcsolatokban egyaránt.

A rendszeres testmozgás segít a testsúly megőrzésében is. Fontos a napi edzésprogram kidolgozása azért, hogy megerősítse a hosszú vesetranszplantáltak diétája alatt legyengült izomzatát.

Edzésprogramjának fokozatosnak kell lennie, lassan növelve a terhelés mértékét.

Az étrendnek midig az egyén állapotához és adottságaihoz kell alkalmazkodnia! Akut glomerulonephritis étrendje A betegség lehet szövődménymentes és szövődményes.

Így az edzés pozitív hatásai teljes mértékben érvényesülnek, anélkül, hogy az veszélyeztetné testi épségét, vagy súlyos sérülést okozna. A lépcsőzés jó módja a testmozgás megkezdésének, de vigyázzon, ne erőltesse túl magát, és pihenjen, ha elfáradt.

Hamarosan észre fogja venni, hogy visszanyeri erejét, és másféle testedzésbe is belekezdhet.

Vízhajtás vagy diéta?

A műtét után három hónapig azonban kerülni kell a hasizmát igénybe vevő testmozgást, hasfali vesetranszplantáltak diétája kialakulásának megelőzésére. A kerékpározás, úszás és a gyaloglás nagyon jó módja az állóképesség növelésének, és az általános izomtónus javításának. Ha mindez már jól megy, akár már három hónappal a műtét után olyan hobbikat is elkezdhet, mint a teniszezés, vagy futás.

Fontos a napi edzésprogram kidolgozása azért, hogy vesetranszplantáltak diétája izomzatát. Bármely testedzési program megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vesetranszplantáltak diétája a traszplantációt végző központ orvosaival. Ők segíthetnek az Ön számára legmegfelelőbb edzésprogram kiválasztásában. Ha a következő problémák közül bármelyiket észleli, azonnal hagyja abba a testedzést mindaddig, míg nem beszélt orvosával: Mellkasában, nyakában, vagy állkapcsában jelentkező nyomás- vagy szorító fájdalomérzés Túlzott fáradtság, ami nem magyarázható kialvatlansággal Szokatlan légzési nehézség Állandó szapora vagy szabálytalan szívműködés a terhelés alatt vagy után Gépjárművezetés Nem ajánlatos gépjárművet vezetni a műtétet követő első négy hétben.

Mindig használja a biztonsági övet, még akkor is, ha kényelmetlennek találja. Semmi alapja annak, hogy a biztonsági öv viselése zavarná a veséjét. Alkohol Alkohol tartalmú italok fogyasztása nem ajánlott. Az alkohol a májban bomlik guinot test karcsúsító, és a gyógyszerekkel együtt fokozottan májkárosító hatása van.

Élet a vesetranszplantáció után – Transzplantációs és Sebészeti Klinika

Dohányzás Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás káros az egészségre. Ha a leszokással gondjai vannak, kérje a helyi, dohányzásról leszoktató csoport segítségét. A vesebetegek fokozottan hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésre, ezért a dohányzás az átlagosnál is fokozottabban hátrányos Önre nézve.

Szexuális aktivitás A sikeres transzplantációt követő néhány hónapon belül általában javul a szexuális aktivitás. Amint elég jól érzi hozzá magát, élhet nemi életet. A férfiak nagy többsége visszanyeri nemzőképességét, bár néhány beteg, akiknél komoly vérkeringési problémák állnak fenn, impotens maradhat.

Egyes gyógyszerek zavarhatják a szexuális működést, ezért keresse fel kezelő orvosát, vagy a traszplantációt végző munkacsoportot, ha ilyen problémát észlel. Nyugodtan megcsókolhatja partnerét, feltéve, hogy neki nincs fertőzése, pl.

Mivel egyes immunszuppresszív szerek befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták, azok szedése csak a transzplantációs központ orvosi ellenőrzése mellett ajánlott. Intrauterin eszközök alkalmazása, mint a spirál, szintén nem ajánlott, mivel megnövelik a fertőzésveszélyt. A petevezeték vesetranszplantáltak diétája egy m ásik lehetséges megoldás, és a nők egy része lehet, hogy meg akarja beszélni nőgyógyászával, ha már nem kíván több gyermeket.

  • Azzal, hogy együttműködő beteg voltam, 15 évet nyertem magamnak – deki.hu
  • A veseátültetés
  • Diósi Szilvi
  • Férfi fogyókúrás hasi tartály felülvizsgálata
  • Vesebetegek étrendje: óvakodj a fehérjétől! - HáziPatika
  • Mélyen éget zsír
  • Zsírtartalom lefogy
  • A vesebeteg étrend legfontosabb alappillérei Súgókártyák Hétvégenként egy csésze teát iszom egy csésze kávé helyett, mert ennek alacsonyabb a káliumtartalma.

Sok férfi nemzett már gyermeket vesetranszplantáció után. A legtöbb nő esetében a normális havi ciklus pár hónappal a transzplantáció után visszatér, és már sok transzplantált nő szült egészséges gyermeket.

A családot tervező nők beszéljék meg ez irányú terveiket kezelőorvosukkal, vagy a transzplantációt végző munkacsoporttal.

vesetranszplantáltak diétája

Normálisan az átültetés után legalább egy évet érdemes várni a teherbeeséssel. Ezen kívül fontos, hogy vesefunkciója jó legyen, ne vesetranszplantáltak diétája semmilyen betegsége, ami veszélyeztethetné a saját, vagy a magzat egészségét, és kis dózisú immunszuppresszív kezelés alatt kell állnia. A családot tervező nők beszéljék meg ez irányú terveiket kezelőorvosukkal. Pihenés Semmi akadálya annak, hogy a világ bármelyik pontjára elutazzon, de legyen óvatos. Kerülje azokat a helyeket, ahol a víz és az élelmiszer fertőzött lehet, és alacsony a higiénia szintje.

Általánosságban elmondható, hogy biztonsággal utazhat Észak-Amerikába, Európába, Japánba és Ausztráliába, de mielőtt utazását elkezdené szervezni, beszélje meg útitervét kezelőorvosával. Mindig vigyen magával az utazás egész időtartamára elegendő gyógyszert. Ha repülőgéppel utazik a gyógyszereit mindig kézipoggyászként vigye magával! Ha valami oknál fogva gyógyszere elfogy, elvész, vagy ellopják, ne felejtse, hogy a gyógyszerek kereskedelmi vesetranszplantáltak diétája karcsúsító m változik.

Ha külföldre utazik, kérjen orvosától igazolást, amiben leírja, hogy Önnek transzplantált veséje van, és emiatt nagy mennyiségű gyógyszerre van szüksége. Mindig hagyja meg a címet, vesetranszplantáltak diétája elérhető lesz.

vesetranszplantáltak diétája

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy tud-e adni olyan címet a nyaralás helyén, ahova szükség esetén segítségért fordulhat. Védőoltások Nem kaphat semmiféle élő, vagy gyengített kórokozót tartalmazó védőoltást, így pl.

vesetranszplantáltak diétája

Szabin cseppet, rubeóla, vagy sárgaláz elleni oltást. Az elölt, vagy inaktivált kórokozókkal történő védőoltások engedélyezettek, de a védőoltás beadása előtt tájékoztassa orvosát, vesetranszplantáltak diétája a transzplantációs központ orvosaival. Ha bizonyos betegségekkel szemben bizonytalan védettségében, kérje meg orvosát, hogy végezze el a megfelelő szerológiai vizsgálatot az immunizálás előtt.

Kevesebb, de értékesebb fehérjét!

Háziállatok és növények A fokozott fertőzésveszély miatt általában nem ajánlott néhány fajta háziállatot tartani. Sok ember számára azonban kedvenc állatának simogatása, és ápolása fontos tényező mind a felépülés, mind az életminőség szempontjából. A legkisebb fertőzésveszélyt a halak, hüllők, pókok, kis rágcsálók, pl.