Tejmentes diéta
Tartalom
- Tejmentes ételek - Mit lehet és mit nem lehet fogyasztani tejallergiában? - deki.hu
- TEJ HELYETTESÍTÉSE AZ ÉTRENDBEN - Dia-Wellness
A tejtermékmentes diéta kapcsán gyakran felmerülő kérdésekre ad választ Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Milyen összetevőkre figyeljünk?
Tejmentes diétában olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melynek összetevői közt, az alábbiak közül egyik sem szerepel: tejcukor laktóztej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, tejmentes diéta, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer laktit — Ekazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilénglikolészterei Ezsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei E Az érintetteknél nemcsak a tehén- hanem többek között a juh- kecske- bivalytej is kerülendő!
Mikor kerülendő a tejsav?
Míg a tejsavó esetében egyértelmű az állati eredet, addig a tejsav könnyen félreértésre ad okot. A diétázók urad dal előnyös a fogyás kerülik a tejsavat tartalmazó élelmiszereket, ám erre nem minden esetben van szükség — magyarázza Szarka Dorottya.
Viszont az élelmiszeripar a tejsav előállításához felhasználhat tejettejterméket. Ugyanis ha nem szintetikusan állítják elő, hanem bioszintézis során keletkezik tejsav, akkor tápanyagként a glükóz, keményítő mellett a laktóz, tejsavó, kazein is felhasználható.
- Nem tud fogyni a felsőtesten
- Fogyás tara
Tehát a fogyasztását csak abban az esetben kell mellőzni, ha a tejsav allergénként — vastagon szedett, nagy betűvel írott vagy aláhúzott — ki van emelve a termék csomagolásán. Ha nincs kiemelve, akkor növényi származék és tejmentes tejmentes diéta is fogyasztható.
Az egyes növényi tejpótlók felhasználása részben szubjektív — kinek melyik ízlik leginkább - másrészt van néhány objektív szempont, ami alapján érdemes mérlegelni a választást.
Tejhelyettesítő élelmiszerek
A kókusz- mandula- zab- rizs- és szójatejet összehasonlítva, ha a fehérjepótlás az elsődleges célunk, akkor egyértelműen az utóbbit érdemes választanunk.
Rostokat azonban egyedül a zabtej tartalmaz, ha pedig habos kávéra vágyunk, akkor szója vagy mandulatejet használjunk, ezek habosíthatóak.
Főzelékekhez, tejszínes ételekhez a rizs- és zabtej, turmixokhoz, smoothie-hoz a rizstejen kívül bármelyik ajánlható.
Fontos szempont lehet még a választásnál, hogy a rizs- és a zabtej kalória és szénhidráttartalma a legmagasabb. A kalcium ráadásul nemcsak a csontok egészségéért felel, de fontos szerepet kap az izom-összehúzódások során és a vérnyomás szabályozásában is. A napi kalciumszükséglet életkoronként eltérő: gyerekeknél mg, tinédzsereknél mg, felnőtteknél mg, várandós, szoptatós anyák, váltózókor után nők és 70 év feletti férfiak esetében mg.
- Ha beteg lesz lefogy
- Legjobb minden természetes zsírégető kiegészítő
Pótlásáról az alábbi kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával gondoskodhatunk: amaránt, mák, brokkoli, csicseriborsó, szardínia, aszalványok, petrezselyemzöld, narancs, magas kalciumtartalmú literenként meghaladja a mg-ot ásványvíz és tojássárgája. Mire fontos ügyelni a házi joghurt készítésnél?
Szafi Free Vegán baba tiramisu recept (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)
A tejmentes diéta és sajthoz hasonlóan joghurt is készíthető növényi alapanyagokból. A növényi tejhez probiotikum kapszulát adva érhető el a joghurt állaga, ám fontos arra figyelni, hogy milyen kapszulát használunk. Egyes gyártók ugyanis a tejsav baktériumokat tejet tartalmazó táptalajon szaporítják, így tejfehérje-allergiások mindig alaposan ellenőrizzék, tejmentes-e a probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítő!