Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

Tehenek súlycsökkenése

A tejtermelõ tehenek ellés elõtti elõkészítésének aktuális kérdései Oldalszám: 82 Tejtermelés Tehén tőgy ellés tejmirigy Molnár Ernõ A tenyésztõk, állatorvosok közkedvelt, több évtizedes vitatémája, hogy a tehenet milyen takarmányozási megoldással lehet a legkedvezõbben elõkészíteni a problémamentes ellésre, laktációindításra. A téma burjánzásának igazi táptalajt a kettõshasznú állományok tejhasznú fajtákkal történõ átkeresztezése, majd a es években az intenzív tejtermelõ tehenészetek kialakítása adott.

Szarvasmarhatenyésztés

A szárazonállás várható ellés elõtti 60 nap sajátosságai: A magzat fejlõdése. Ez a fejlõdés intenzív szakasza, amelyben a tehén számára a borjú szervezetének az ellátása az elsõdleges. A magzat tömege ebben az idõszakban 25—30 kg-mal gyarapodik. Rohamfázisban nincs fogyás tõgy tejmirigyének fejlõdése. Az elõkészítés idõszakában minõségi és mennyiségi átalakulások történnek.

Az elõkészítés tehenek súlycsökkenése lezajló, ellés elõtti, takarmányozást nehezítõ tényezõk: a kérõdzés idõtartamának és a nyáltermelés mértékének csökkenése, a takarmányfelvétel csökkenése, a bendõmozgások lanyhulása, az ellési stressz.

A problémamentes elléskörüli idõszak elõfeltételei: A tehén optimális szárazonállási kondícióját az apasztás idõszakára kell kialakítani. Ez az 5 pontos kondícióbírálat rendszerében kb. A klasszikus európai felfogás inkább tehenek súlycsökkenése 3,5 felé, az amerikai pedig a 4-es felé tolja el az ideális kondíciót.

tehenek súlycsökkenése hogyan lehet fogyni fizikailag

Meglétének elõfeltétele: a tehén takarmányozási csoportba válogatása, az ellést követõ 60— A szárazonállás alatt a tehén kondíciója lehetõleg ne változzon.

A testsúlyváltozás addig elfogadható, amíg a borjú tömegével közel megegyezõ, de kb.

A takarmányozás hatása a tej és tejtermékek minőségére A tehenek tejtermelése a korszerű szelekciós eljárások bevezetésének, a takarmányozási ismeretek gazdagodásának, valamint a tartástechnológia javulásának eredményeként hazánkban is jelentősen növekedett az elmúlt két évtizedben. Ezt igazolják a 4. A nagy tejhozamú tehenek szervezetének a tejtermelés nagyfokú megterhelést jelent, ugyanis egy liter tejet termelő tehén a napos laktáció során mintegy kg tej szárazanyagot állít elő, ami egy kg súlyú tehén esetében a test szárazanyagának közel 7,5-szöröse. Még kifejezettebb a terhelés a laktáció első harmadában, amikor egy napi kg tejet termelő tehén naponta 4,5 kg szárazanyagot ad le a tejjel. A tehenek javára kell írni tehenek súlycsökkenése is, hogy ezt a jó energetikai hatékonyságot úgy érik el, hogy takarmányaik egy részét az abraktakarmányoknál kisebb energiakoncentrációjú szálastakarmányok képezik.

Az ellés elõtti elhízás és a fogyás is gondot okoz anyagforgalmi gondok — ketózis, ellés utáni elfekvés, nehéz ellés. Az apasztás utáni jó kondíciótartás, takarmányozás eredménye a minimális ellés utáni kondícióvesztés.

Ez addig elfogadható mértékû, amíg egy pontnál kisebb a kondícióromlás, illetve 50 kg-on aluli a súlycsökkenés. A szárazonállás elsõ idõszakában elsõ 40 nap a tehenek tehenek súlycsökkenése szénát, kukoricaszilázst és szárazonálló tehén premixet kapnak.

Ezt, ha szükséges a fehérje pótlásaként, kis mennyiségben valamilyen fehérjehordozóval egészítik ki pl. Nem javasolt a magas Ca- tartalmú takarmányok etetése.

Ebben a szakaszban ajánlott tehenek súlycsökkenése energiafelvétel: 55—60 MJ laktációs nettó energia. Az elõkészítés idõszaka, kb. A legtöbb telepen ekkor csoportosítják egybe a vemhes üszõket és a teheneket; itt a 14 nap inkább a tehenekre, a 21 nap pedig inkább az üszõkre vonatkozik. Alapesetben a takarmányozás ebben az idõszakban, a tehenek súlycsökkenése tömegtakarmányok mellett fõként valamilyen speciális koncentrátummal és a laktáció elsõ felében használatos táppal egészül ki, ez összesen kb.

Ebben a szakaszban nagyobb már a tehenek energia- és fehérjeszükséglete, ami részint a fokozott magzati gyarapodással testtömeg-gyarapodás, magzati folyadék- méh —placenta tömeggyarapodása magyarázható.

A túlzott energiaellátás indokolatlanul nagy borjút, problémás ellést eredményez.

Kérődző állatok takarmányozása

Ajánlott napi energiafelvétel tehenenként: 72—80 MJ laktációs nettó energia. A szárazonálló tehenek ellátásának fontosabb paramétereit az 1.

Az elõkészítõ csoport takarmányozásában többen hangsúlyosnak tartják, hogy a tehén már itt találkozzon mindazon adagösszetevõkkel, amelyeket majd a laktációjában is fogyaszt.

tehenek súlycsökkenése diy karcsúsító

Egyik lehetõség erre, hogy ezekbõl az összetevõkbõl készítünk az ellés elõtti szükségletnek megfelelõ adagot. Nagyobb telepeken, nagy ellésszám mellett ez nem megoldhatatlan. Kisebb állományok praktikuma, hogy a laktáció elején vagy egészében etetett teljes takarmány- keveréket adják, kisebb mennyiségben, egyedi kiegészítõvel és széna kiegészítéssel.

Ezek esetenként serkenthetik az ellési elfekvés és bénulás lehetõségét, az involuciós idõszak elhúzódását, a nehezebb vemhesülést.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen Origo Az egész a tehenek súlycsökkenésével kezdődött, amely ugyanolyan rejtélyes volt, mint később pusztulásuk. A franciaországi Bretagne területén élő gazdálkodók először az állatok súlycsökkenését észlelték, az állatok később elpusztultak. A Bretagne-i Cotes-d'Armor egyik mezőgazdasági termelője még egy névtelen cég ellen is keresetet nyújtott be a titokzatos halálesetek miatt.

Amennyiben mégis ezt a módszert választjuk, akkor mindenképpen használjunk anionos szárazonálló premixet. Újabban kezd terjedni az hogyan lehet fogyni a csípőm körül. Jó elõkészítõ takarmánykeverék a bendõben nehezebben lebomló szénhidrátú abrakból, kedvezõ védett fehérjehányadot adó fehérjeforrásokból állítható össze.

Az elõkészítõ abrakját olyan kiegészítõkkel kell bõvíteni, amelyekkel megnöveljük a száraz anyag felvételt, támogatjuk a bendõmûködését, megõrizzük a tehén egészségét.

Ismerjék meg Lacikát a Székelyföldi juhászlegényt, aki egymagában, több mint 500 birkára vigyáz

Ilyen anyagok: anionos kiegészítõ magas Ca-tartalmú takarmányok, pl. A gyártási technológia sajátosságai folytán a speciális összetevõkbõl készített koncentrátumok az üzemekben gyakorta össze sem állíthatók. Ezeket szokták — elõkészítõben, elletõben és a fogadócsoportban ajánlott — probléma megelõzõ, májvédõ vagy ketózis elleni készítményeknek is nevezni. Elmondható, hogy hazánkban a szárazonálló tehenek tartása sok esetben kedvezõtlen körülmények között történik.

Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

Apasztást követõen a tehenek általában a telepek valamilyen félreesõ zugába kerülnek, ahonnét csak az ellés idõszaka hozza a látókörünkbe.

A tehenek szárazonállási helye gyakran valamely korábbi technológia maradványa, vagy az új technológia fecskefészekszerû, ideiglenesnek tûnõ toldványa. A termelõ állományok körében használt takarmánykiosztók gyakorta már méretüknél fogva sem használhatók ezeken a helyeken.

Takarmányhigiénia a szárazonállás alatt A szárazonálló takarmányozás ismétlõdõ gondja, hogy sokszor rossz minõségû takarmány kerül az állat elé, azaz rossz a takarmányozás higiéniája. Itt örökös hiba, hogy minden olyan takarmány etetésre kerül, amit még megeszik az állat.

Azonban nem azt tekintjük ebben az esetben minõséginek, amit elfogyaszt az állat, hanem azt, amivel a vemhes állat szükségleteit a késõbbi elvárásoknak megfelelõen ki lehet elégíteni. A csapdát az szolgáltatja, hogy visszafogott, kisebb energiamennyiséget igénylõ, azonban nem gyengébb minõséggel tehenek súlycsökkenése tehenek súlycsökkenése takarmányozás. Az apasztást követõen gyakorta legelõre kerülnek a tehenek.

tehenek súlycsökkenése alacsony glikémiás fogyás

A telepek legelõ területei beszûkültek, ilyen hasznosításra a telephez közeli, több esetben egyéb célra nem megfelelõ földek kerülnek.

A legelõkön kellõ gondoskodás tápanyag-visszapótlás, tisztító kaszálás, vegyszeres gyomirtás, fogasolás stb. A gyepek hozamát, állateltartó képességét jelentõsen befolyásolja az idõjárás.

A csapadékszegény nyári idõszakban kiegészítõ takarmányt kell biztosítani a kisülõ, kis hozamú legelõk mellett. A mérgezõ növények csak takarmányhiány esetén kerülnek elfogyasztásra!

tehenek súlycsökkenése legjobb egy hét fogyás tisztít

A vizenyõs legelõk speciális összetételük folytán hol rosszul hasznosuló növényeikkel, hol kedvezõtlen hatású felfúvódást, vérzékenységet, vetélést stb.

Általánosan etetett takarmány a fû- vagy réti széna. Ennek értékét a legelõ gyepekhez hasonlóan az alkotó fajok, valamint a betakarítás ideje szabja meg. A vemhes tehenektõl is távol kell tehenek súlycsökkenése a sokáig renden hagyott, sokszor ázott, kilúgzott szénákat, a kazalteteji vagy kazalalji szennyezett, penészes, vizes bálákat.

A tejelő tehenek takarmányozása A tehenek takarmány felvétele és táplálóanyag szükséglete A tehenek takarmányfelvételét számos tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabb az állat energiaszükséglete és a bendő telítettségi állapota. Az energiaszükséglet és a takarmányfelvétel közötti kapcsolat idegrendszeri szabályozás alatt áll. Magas külső hőmérséklet esetén a termosztatikus szabályozás lép életbe és csökkenti a takarmányfelvételt. Ha bizonyos táplálóanyagok glukóz, illó zsírsavak stb. Ilyenkor a bendő teltségi állapota a bendőfal receptorai közvetítésével a központi idegrendszeren keresztül leállítja a takarmányfelvételt.

A bálakészítés módjától függõen korai bebálázás esetén a hengerbálák közepe, vagy a külsõ rétegei penészesek lehetnek. Ha ezek biztonságos eltávolítását meg tudjuk oldani, akkor a többi rész etethetõ. Etetés elõtt a bálákról el kell távolítani a bálamadzagot! Az erjesztett tömegtakarmányok esetében is a szennyezett és csökkentértékû részek etetését kell elkerülni.

Ezek tehenek súlycsökkenése rétegek a silókazal felsõ fedõrétege, kezdeti szakaszai és esetenként a falak melletti beázott vagy gyengébben taposott részek, valamint a silókazal alá befolyó vízzel átáztatott szakaszok.

Kérődző állatok takarmányozása | Digitális Tankönyvtár

A jászoltól távol kell tartani a tehenek súlycsökkenése használt anyagokat fólia, föld, szalma stb! Egyetlen takarmányféleséget sem etethetünk szennyezett, földes, penészes, rothadt, dohos állapotban! Azt is meg kell akadályozni, hogy ezek a kijuttatás folyamatában, vagy a jászolban vesszenek értékükbõl. A vemhes teheneknek adott abrak összetevõinek minõségére is ügyelni kell. A szárítóval, nagyobb tárolókkal rendelkezõ gazdaságokban sok ocsú, szemetes-gyommagos törtszem keletkezik, amit elsõsorban a szarvasmarhákkal etetnek fel.

Ezek az anyagok csökkent táplálóanyag tartalmúak, a hosszabb távú tárolásra és etetésre alkalmatlanok, gyorsan romlik a minõségük penészesedés, avasodás…. A szárazonállóknál végzett takarmányozás hibalehetõségei Az adag mérete a laktációs idõszakban megszokottnál jóval kisebb, 11—13 kg száraz anyag körüli. Az állatok teltségét a tömegtakarmányokkal érjük el, de így is a napi adag gyorsan felvételre kerül.

A mennyiségek és arányok megtartása érdekében itt sem elvetendõ a teljes takarmánykeverék TMR alkalmazása. A napi adagot két részletben célszerû kiadni.

Másik alkalmazás: a keverékbõl kihagyják a szálast, teljesen vagy részlegesen, és azt külön szénarácsból etetik. Abban az esetben, ha a tehén el van zárva a többszöri takarmányfelvétel lehetõségétõl és etetések tehenek súlycsökkenése szálashoz sem jut, akkor az állat mohón eszik.

A mohó evés több rendellenességnek is a kiinduló pontja lehet: nyelõcsõ eltömõdés, nyelõcsõ görcs, bendõ megterhelés és -kitágulás, szabad gáz okozta felfúvódás hirtelen sok zöld etetése melletthabos-erjedéses felfúvódás sok zöld pillangós mellett. Az etetett adag mindig a vemhes állat szükségleteinek ismeretében készüljön, kiosztása pedig létszámarányosan történjen.

A szárazonállók csoportjaiban apasztós, szárazonálló, tehenek súlycsökkenése nagyon gyakoriak a létszámváltozások.

Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk tehenünk könnyen veszít súlyából, vagy éppen hízik. A soványodó, koplaló állat emésztési rendellenességek szenvedõ alanya. Az elhízó egyednél a kövértehén szindróma alakul ki, zsírmáj betegség, ketózis jelentkezése várható.