Stomatitis kutyáknál: tünetek, okok és kezelések

Foghigiéné fogyás. Bod Péter Aszisztensképző - Belgyógyászat - PDF Free Download

Tartalom

  foghigiéné fogyás

  Osteomyelitis Hypereosinophil szindróma Bár bármelyik fajtánál kialakulhat a szájgyulladás, bizonyos fajták hajlamosak olyan orvosi állapotokra, amelyek gyakran másodlagos állapotként tartalmazzák a szájgyulladást.

  Az osteomyelitis például gyakoribb az agarakban, a foghigiéné fogyás retrieverekben, a máltai és a miniatűr schnauzerekben. A hipereozinofil szindróma gyakori az alaszkai malamutokban, a Károly Cavalier Fogyókúrás folyadékok spánielekben, a német juhászokban, az olasz agarakban, a rottweilerekben és a szibériai huskykban.

  foghigiéné fogyás

  A szájgyulladás kezelése kutyáknál Kép hitel: Getty Images A szájgyulladás kutyákban gyakran nehéz, bár néha az állapot önmagában is tisztázódhat, miután a kiváltó okokat megszüntették.

  Ez történhet például átmeneti fertőzéssel vagy maró vegyi anyagoknak való kitettséggel. Bár az állatorvosok megpróbálják menteni a fogakat, gyakran el kell távolítaniuk a fogakat a fájdalom tüneteinek csökkentése és a szájgyulladásban szenvedő kutyák életminőségének javítása érdekében. Az antibiotikumok segíthetnek a bakteriális fertőzések leküzdésében és egyes tünetek csökkentésében, és általában a foghúzás után segítenek a további fertőzések megelőzésében.

  foghigiéné fogyás

  Hatékonyak lehetnek a gyulladás csökkentésében és némi megkönnyebbülésben, bár ez nem mindig így van. A napi foghigiéné és a rendszeres professzionális tisztítás lelassíthatja a szájgyulladás előrehaladását, de ez gyakran nem elegendő a fájdalmas tünetek megelőzéséhez.

  foghigiéné fogyás

  Az immunszuppresszánsok csökkenthetik a szájgyulladással járó gyulladást, bár vannak mellékhatásaik, és hosszú távú alkalmazás esetén megnő a mellékhatások előfordulásának kockázata, vagyis ez nem biztos, hogy praktikus állandó megoldás. Olvassa el Glükózamin kutyáknak: mi ez, és mit csinál?

  foghigiéné fogyás

  A szteroidok rövid távú megkönnyebbülést is nyújthatnak, de idővel kevésbé hatékonyak, és mellékhatásaik is vannak, például nyitva hagyják a kutyákat több fertőzés vagy cukorbetegség számára. A foghúzás általában állandó, hatékony megoldás, és a legtöbb kutya a beavatkozás után is rendben foghigiéné fogyás.

  foghigiéné fogyás

  Lehet, hogy azoknak a kutyáknak, akiknek a fogát eltávolítják, puha táplálékot kell alkalmazni, mivel nem képesek rágni.